عمومی

پیش شرط‌های کلیدی برای توسعه روابط ایران و روسیه

اگرچه روسیه در چند قرن اخیر رابطه خصمانه ای با ایران داشت و حتی بخش هایی از ایران را اشغال کرد. اما در سال های اخیر شرایطی پیش آمده که همکاری و نزدیکی با روسیه به یک استراتژی اصلی برای ایران تبدیل شده است. حقیقت این است که روابط ایران و روسیه سابقه همکاری طولانی در موضوعات مورد علاقه دوجانبه دارد و به نوعی به دلیل سیاست های آمریکا در ایران در حال تقویت است.

در سال های گذشته نزدیکی ایران و همکاری با روسیه باعث ثبات بازار جهانی نفت شد و البته همراه با سایر کشورها «اوپک گازی» نیز تأسیس شد تا به کشورهایی که این شیوه مدیریت را دارند، بدهد. قدرت بهره مندی از ثروت و منافع از سوی دیگر، تلاش آمریکا برای ایجاد ثبات در جهان و اجرای سیستم مورد نظر و مستقل کردن جهان از ایران و روسیه؛ بر این اساس یکی دیگر از انگیزه های همکاری دو کشور حمایت از اجرای بسیاری از سامانه هاست

و مخالف یکجانبه گرایی آمریکا بوده است. منافع مشترک ایران و روسیه در بستن پایگاه های آمریکا و سایر کشورهای غربی در منطقه غرب آسیا، مقابله با خطر داعش و تروریسم، جلب همکاری های نظامی و تسلیحاتی و در ماه های اخیر به روسیه اجازه داده شده است. کشورهای غربی. به دلیل حمله به اوکراین و قرار دادن دو کشور در شرایط مشابه و تلاش برای خنثی کردن تحریم ها و دلایل و انگیزه های دیگری که ایران و روسیه را به هم نزدیک کرده است.

حتی در این سال ها، روابط ایران و روسیه نیز با چالش های جدی مواجه بوده است. مواضع غیردوستانه روس ها در قبال پرونده هسته ای ایران و قطعنامه های صادر شده علیه کشورمان در سال های گذشته، تاخیر در نصب نیروگاه بوشهر، عدم ارائه سامانه دفاعی اس-300. کشورمان، شر روسیه برای جلوگیری از حضور ناوهای ایرانی در دریای خزر و مسائل دیگر، بحث های زیادی در مورد رابطه ایران و روسیه و مرزهای آن مطرح شده است.

برخی کارشناسان معتقدند جمهوری اسلامی ایران به دلیل موقعیت، ژئوپلیتیک و برخورداری از توانمندی های مختلف منطقه ای جایگاه مهمی در اقتصاد روسیه پیدا کرده است و این امر به بهبود روابط ایران و روسیه کمک می کند. در حال حاضر به ویژه توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و نظامی ایران و روسیه در سطح وسیع و ترسیم روابط حسنه بین دو کشور و تامین منافع و امنیت دو کشور است. معلوم شد که برای کشورهای غربی به ویژه آمریکا بسیار خطرناک است و می تواند جنبش قدرتمند ضد آمریکایی در جهان را تا حد زیادی تقویت کند.

از سوی دیگر، برخی کارشناسان معتقدند که روسیه برخلاف مقامات ایرانی راهی برای نشان دادن روابط خود با تهران ندارد. چون این کشور طبق معمول کشورهای دیگر به دنبال منافع ملی است و از آنجا که سیاست خارجی ایران همواره در تضاد با غرب به ویژه آمریکاست، مسکو در شرایط عادی (نه شرایط فعلی) آمادگی ندارد. در جنگ با اوکراین)) از اعتبار و ثروت بین المللی خود در چنین روابط دشواری حمایت کند و روابط خود را با آمریکا و سایر نقاط جهان پیچیده کند. علاوه بر این، روسیه روابط زیادی با دولت اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه عربستان سعودی دارد و روابط خوب با ایران که با بازیگران بسیار دشوار است، طبیعتاً تأثیر منفی بر روابط و منافع کشور خواهد داشت. مسکو در این مناطق . بنابراین بر اساس نظر این گروه ایجاد رابطه بین دو کشور غیرممکن است.

در خاتمه با تحلیل این افکار و اندیشه ها باید گفت که در حوزه روابط بین الملل، توسعه روابط با کشورها و پرهیز از انزوای هوش، مهارت ها و توانایی هایی که از سفرای همه کشورها و … جمهوری اسلامی. قضیه ایران با این فرق داره. بنابراین، توسعه روابط با کشورهای قدرتمند غیرغربی مانند روسیه و چین اغلب مثبت است و مزایای بلندمدتی دارد. با این حال؛ توجه دیپلمات‌های ایرانی در برقراری روابط بین‌الملل، از جمله روابط با روسیه، مهم است.

اولاً، طبق آن نصیحت معروف، «نباید همه تخم‌هایمان را در یک سبد جهانی بگذاریم». به عبارت دیگر، توسعه روابط باید متوازن و شامل کشورهای مختلف و افراد مختلف باشد. به طوری که در شرایط غیرعادی و اضطراری بتوانیم از مزایای متعدد و متنوع این گونه روابط بهره مند شویم و هیچ کشوری نمی تواند ما را تحت فشار و انزوا قرار دهد.

دومین؛ اینکه کارهای قابل انجام در خانواده و انرژی مانند نوسازی زیرساخت های انرژی، وسیله حمل و نقل و تلاش برای معرفی آن ها در سطح منطقه ای و ملی و ایجاد روش های کشاورزی و صنعتی را به صورت بهینه داشته باشیم. دارو و غیره و بازیگر کردن مناطق و کشورها به کشورمان، تغییر روابط خارجی با همه کشورها از جمله روسیه به گونه ای که ایران را دور بزنند، با کشور ما مخالفت کنند و کشور ما را مجبور به آسیب بیشتر و نابودی منافع خود کنند و به این سمت نخواهند رفت. . سیاست به عنوان اولین گزینه

* مدیر موسسه فرهنگی اکو

دکمه بازگشت به بالا