کتاب، انسان را به سمت تمدن سوق می‌دهد

اخبار ایران من/آذربایجان شرقی رئیس دانشگاه تبریز گفت: کتاب یک نوشته‌ی مستند و فریادی خاموش است که انسان‌ها را به سمت تمدن سوق می‌دهد.

صفر نصراله‌زاده عصر سه‌شنبه ۲۹ آبان ماه در آئین ششمین جشن کتاب دانشگاه تبریز با بیان اینکه خداوند متعال وجود انسان را به گونه‌ای آفریده است که می‌تواند با نوشتن کتاب، در این عالم محدود، دنیایی نامتناهی به روی انسان‌ها باز کند، اظهار کرد: رشد انسان در این دنیا به جوهره‌ی وجودی او بستگی دارد و این انسان است که می‌تواند راه سیر و صعود را طی کند.

وی ادامه داد: قرآن مجید نیز یک عالم نامتناهی است که کسانی مثل مفسر کبیر در آن سیر می‌کند ولی بازهم در عمق این کتاب آسمانی موضوعات ناشناخته‌ای وجود دارد که تا روز قیامت کشف نخواهد شد.

نصراله‌زاده با اشاره به قسم خداوند به نوشتن، این قسم را نشان دهنده‌ی اهمیت موضوع نوشتن خواند و افزود: امانتداری و بیان واقعیت مهم‌ترین عناصر در نوشتن است و اگر ما بتوانیم این دو عامل را رعایت کنیم، خداوند متعال پاداشی بلاانتقطاع به ما خواهد داد.

وی با تأکید بر اینکه نوشتن می‌تواند ملتی را بیدار کرده یا به خواب ببرد، متذکر شد: ما اگر از نوشتن دست بکشیم، درواقع از تمدن فاصله گرفته‌ایم. 

رئیس دانشگاه تبریز، وضعیت مطالعه در بین جوانان را نامناسب توصیف کرد و گفت: مشکل اصلی ما این است که در حال حاضر نوشتن و مطالعه صرفا مختص طیف خاصی از جامعه شده است و حدود ۶۰ درصد از وقت جوانان صرف فضای مجازی می‌شود و آن‌ها فکر می‌کنند که می‌توانند از فضای مجازی بجای کتاب استفاده کنند ولی رهبر معظم انقلاب نیز بارها و بارها بر کتاب و نوشتن تأکید کرده‌اند و در واقع باید فرهنگ‌سازی کنیم که حدود ۵۰ درصد از وقت جوانان به مطالعه‌ی کتاب اختصاص یابد.

وی یادآور شد: کتاب‌ باید در حوزه‌ی دفاعی، اقتصادی، فرهنگی و علمی، صدای مجاهدان، دانشمندان و اقتصاددانان باشد؛ چراکه اگر در هر کشور وضعیت دفاعی، علمی و اقتصادی بهتر باشد، قطعا هیچ کس نمی‌تواند به این کشور نگاه چپ بیاندازد.

وی ادامه داد: من معتقد هستم که هرروز باید روز کتاب و قلم باشد و ما باید بتوانیم تحولی در مطالعه و نوشتن ایجاد کنیم.

رئیس دانشگاه تبریز در خاتمه با اشاره به افتخارات این دانشگاه در سال‌های اخیر گفت: خداوند را شاکر هستیم که نام دانشگاه تبریز در اکثر رتبه‌بندی‌های ملی و بین‌المللی و سایر موضوعات پژوهشی زبانزد است و خوشبختانه دانشگاه تبریز در ۹۰ درصد از شاخص‌ها رتبه‌های بسیار عالی کسب کرده است که این افتخارات نتیجه‌ی تلاش اساتید، کارکنان و دانشجویان دانشگاه تبریز است و من بر خود می‌بالم و افتخار می‌کنم که در چنین دانشگاهی خادم این عزیزان بودم.

انتشار ۲۲ عنوان کتاب در انتشارات دانشگاه تبریز در سال ۱۴۰۳

رئیس کتابخانه‌ی مرکزی و مرکز اسناد و نشر دانشگاه تبریز نیز با ارائه‌ی گزارش مختصری از اقدامات انجام شده در این حوزه، گفت: سال قبل ۱۳ عنوان کتاب منتشر شده بود که امسال این تعداد به ۲۲ عنوان رسید. همچنین در طول این سه سال اخیر تعداد مجلات علمی دانشگاه از ۲۴ به ۳۸ افزایش یافته است.

رسول زوارقی ادامه داد: تعداد نشریات بین‌الملل،  نشریات آی اس ای وکیو وان دانشگاه در سال گذشته دو نشریه بود که امسال به سه و پنج  نشریه افزایش یافته است. 

وی در تشریح سایر فعالیت‌های کتابخانه‌ی مرکزی دانشگاه تبریز در طول یک سال اخیر نیز خاطرنشان کرد: برگزاری کارگاه‌های دانش‌افزایی، کارگاه‌های توانمندسازی کتابداران، یکپارچه کردن عضویت دانشجویان در کتابخانه‌های دانشگاه، برگزاری تور آشنایی با کتابخانه، ارائه‌ی خدمات به کم‌بینایان و نابینایان، راه‌اندازی کانون کتاب و برگزاری دوره‌ی هوش مصنوعی از منظر اسکوپوس از جمله اقدامات انجام شده در این مدت است.

مهم‌ترین عامل تاثیرگذار در تألیف کتاب، داشتن بلوغ علمی است

استاد بازنشسته و برجسته‌ی فیزیک دانشگاه تبریز نیز طی سخنانی گفت: کتاب یار باوفا، بی‌ریا و آگاهی‌بخش انسان است که برای او یک زندگی و جهان جدیدی را به وجود می‌آورد که محدودیت‌های دنیای مادی در آن وجود ندارد.

حبیب تجلی، کتاب را یک احسان علمی خواند و افزود: همه‌ی ما به‌عنوان استاد دانشگاه تجربه و تخصص‌هایی داریم که در صورت تبدیل به کتاب، یک کار اررشمندی را انجام داده‌ایم. هرچند که قیمت مادی این کار ارزشمند ناچیز اما قیمت معنوی آن بسیار زیاد است.

وی تاکید کرد: فردی که یک کتابی را تألیف یا ترجمه می‎‌کند، در واقع یک خدمت بزرگی را به جامعه انجام می‌دهد. لذا ما نه تنها چیزی را از دست نمی‌دهیم بلکه چیزهای بسیار بزرگتری را کسب می‌کنیم.

این استاد برجسته‌ی فیزیک دانشگاه تبریز در بخش دیگری از سخنان خود در تشریح عوامل و نکات مهم تألیف و ترجمه‌ی کتاب خاطرنشان کرد: مهم‌ترین عامل تاثیرگذار در تألیف کتاب، داشتن بلوغ علمی است. بلوغ علمی به راحتی بدست نمی‌آید و فردی که قصد تألیف یک کتاب را دارد، باید از لحاظ علمی به جایگاه و درجه‌ی قابل قبولی برسد. لذا تألیف کتاب کار آسانی نیست.

وی ادامه داد: کتاب باید طوری تألیف شود که برای مخاطب جذاب باشد و به همین دلیل مؤلف باید از رمز و راز نویسندگی نیز مطلع و آگاه باشد. 

تجلی در خاتمه در بیان تفاوت ترجمه و تألیف کتاب، خطاب به اساتید جوان و دانشجویان علاقمند به حوزه‌ی کتاب گفت: تألیف به مراتب سنگین‌تر از ترجمه است ولی ترجمه نیز اهمیت خاص خود را دارد. پیشنهاد من به اساتید جوان این است که کار خود را ابتدا از ترجمه‌ی کتاب آغاز کرده و سپس وارد عرصه‌ی تألیف شوند.

به گزارش اخبار ایران من، تجلیل از دکتر تجلی، رونمایی از کتاب‌های منشتر شده در انتشارات دانشگاه تبریز در سال ۱۴۰۳، تقدیر از فعالان حوزه‌ی نشر، کتاب، نشریات علمی و کتابداران دانشگاه و اجرای مسابقه‌ی دانشجویی با محوریت کتاب و کتابخوانی از دیگر بخش‌های ششمین جشن کتاب دانشگاه تبریز بود.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا