ایران کسب و کارعمومی

کولینگ تاور چیست؟

کولینگ تاور چیست ؟

کولینگ تاور Cooling Tower یا برج خنک کننده دستگاهی است که حرارت غیر قابل استفاده و مازاد آب موجود در سیستم های تهویه مطبوع برودتی و یا دستگاه های صنعتی را گرفته و آن را به هوای اتمسفر منتقل می کند. انواع پکینگ اسپلش نیز به طور کلی به ۲ گروه عمده مدار باز و مدار بسته (که نام دیگر آن خشک یا هوا خنک است) تقسیم می شود که در ادامه طرز کار ، اجزا ، ساختار و مزایا و معایب هر یک را بررسی می کنیم و آنها را از نظر کارایی و قیمت مقایسه می کنیم.

انواع کولینگ تاور | کولینگ تاور پتروشیمی

انواع آن کدام اند و هر یک از آنها چه ویژگی هایی دارد ؟

۱ . کولینگ تاور مدار باز و طرز کار آن

در شکل زیر طرز کار این سیستم و نحوه ورود آب داغ به دستگاه ، تماس هوا با آب و خروج آب خنک شده از پایین دستگاه نشان داده شده است. آبی که در دستگاهی صنعتی مانند یک چیلر و یا هر فرآیند و سیستم صنعتی دیگر داغ می شود از قسمت بالای برج بر روی بستری به نام پکینگ افشانده می شود و بر روی این بستر، هوا با آب داغ تماس مستقیم پیدا می کند تا حرارت آب داغ به هوا منتقل شود.

اجزای اصلی دستگاه کولینگ تاور مدار باز عبارت اند از :

۱ . فن و موتور الکتریکی آن (نوع محوری و گریز از مرکز)

۳ . حوضچه یا تشتک که محل جمع آوری آب خنک شده در پایین برج است.

۵ . سیستم توزیع کننده آب داغ از قسمت بالای برج شامل لوله ها و نازل های پاشش آب

کولینگ تاور مدار باز (برج خنک کننده مدار باز) با اسامی دیگری چون کولینگ تاور مرطوب یا تبخیری یا تر نیز نامگذاری می شود و همگی به یک نوع اشاره دارند. در واقع علت اینکه به آن مدار باز گفته می شود این است که آب داغ که برای خنک کاری به پکینگ توربو اسپلش می شود در فضایی باز درون برج جریان پیدا کرده و با هوای اتمسفر تماس مستقیم پیدا می کند تا گرمای خود را به هوای اتمسفر دهد و چون با برخورد آب داغ با هوا ، قسمتی از آب تبخیر می شود به آن برج تبخیری یا مرطوب نیز گفته می شود.

بررسی مزایا و معایب آن در مقایسه با نوع مدار بسته :

بدیهی است که در این سیستم راندمان خنک کاری به خاطر تماس مستقیم آب با هوا بالاست و این مورد از جمله مزایا و برتری های آن نسبت به نوع مدار بسته است ولی چون بخشی از آب تبخیر می شود باید آب جایگزین به مدار سیستم تزریق شود و در این نوع از کولینگ تاور ها مصرف آب وجود دارد. در ضمن چون آب دارای املاح است ، این املاح در دستگاه رسوب کرده و هم به تجهیزاتی برای تصفیه آب و جداسازی املاح آن (با سختی گیر) نیاز دارد و هم اینکه به سرویس دوره ای مرتب نیاز دارد و این موارد از معایب آن محسوب می شود و هر گاه بخواهیم قیمت پکینگ برج خنک کننده را برآورد کنیم باید هم قیمت دستگاه کولینگ تاور را در نظر بگیریم و هم قیمت سختی گیر.

این نوع از کولینگ تاور ها از نظر فرم بدنه به دو دسته مکعبی و گرد (مدور) و از نظر جنس بدنه نیز به انواع فایبرگلاس و گالوانیزه تقسیم بندی می شوند که نمونه هایی از آنها را که در شرکت ما طراحی و ساخته شده اند را در شکل زیر مشاهده می کنید.

۲ . کولینگ تاور مدار بسته یا خشک یا همان هوا خنک

کولینگ تاور مدار بسته (برج خنک کننده مدار بسته) با اسامی دیگری چون کولینگ تاور هوا خنک یا خشک یا درای کولر نیز شناخته می شود. علت نامگذاری این نوع از کولینگ تاور ها به مدار بسته این است که آب داغ در مسیری بسته و بدون تماس مستقیم با هوا ، حرارت خود را به هوای اتمسفر می دهد و طرز کار آن دقیقا مثل یک رادیاتور خودرو است و چون در آن هیچ بخشی از آب داغ تبخیر نمی شود به آن برج خشک یا همان درای کولر نیز گفته می شود. حرارت مازاد آب داغ (یا هر سیال داغ دیگری) که در لوله های (کویل) این دستگاه جریان می یابد ، گرمای خود را از جداره لوله ها به هوایی که توسط فن دمیده می شود ، منتقل می کند.

اجزای اصلی کولینگ تاور مدار بسته عبارتند از :

۱ . ورودی آب داغ یا هر سیال داغ دیگر به لوله های کویل

۲ . کویل (لوله های خم خورده پره دار)

۳ . فن

۴ . ورودی هوای اتمسفر جهت خنک کاری

۵ . خروجی آب یا هر سیال دیگر خنک شده از دستگاه

بررسی مزایا و معایب آن در مقایسه با نوع مدار باز :

۱ . چون در این نوع از کولینگ تاور ها ، سیال در مسیری کاملا بسته حرکت می کند و با هوا یا هر سیال دیگری برخورد مستقیم ندارد ، به جای آب داغ هر نوع سیال داغ دیگری را می توان در آن جاری و خنک نمود.

۲ . همانطور که توضیح دادیم در کولینگ تاور مدار بسته تماسی بین هوا و آب وجود ندارد و بنابرین در این نوع از کولینگ تاور ها هیچ مصرف آبی را شاهد نخواهیم بود و نیازی به تزریق آب جایگزین در مدار این دستگاه نیست.

۳ . بر خلاف نوع مدار باز که به سختی گیر و سرویس های دوره ای نیاز داشت در این نوع چون مصرف آب نداریم و آب در مداری بسته قرار دارد بنابرین نه به سختی گیر نیاز است و نه به سرویس های دوره ای مرتب و پرهزینه و فقط کافیست گرد و غبار سطح کویل پاکسازی شود. بنابرین قیمت کولینگ تاور خشک فقط شامل خود دستگاه می شود و این در حالیست که برای نوع مدار باز باید سختی گیر نیز خریداری شود.

۴ . بر خلاف نوع مدار باز که نمی توان در آب و هوای شرجی از آن استفاده کرد از نوع هوا خنک یا همان مدار بسته در آب و هوای شرجی هم می توان استفاده نمود.

۵ . در کنار این مزایا و برتری هایی که توضیح دادیم این دستگاه نسبت به نوع مدار باز راندمان کمتری دارد.

مطالعه بیشتر درباره این نوع از برج های خنک کننده در این مقاله ⇐

مشخصات فنی و ویژگی های دستگاه کولینگ تاور مدار باز فایبرگلاس ساخته شده در شرکت ما :

۱ . کولینگ تاور فایبرگلاس ما در ظرفیت های ۱۰ تا ۱۲۰۰ تن تبرید ساخته می شود.

۲ . دارای شکل و ترکیب بسیار موزون و استفاده از مواد اولیه استاندارد

۳ . بدنه دستگاه کولینگ تاور از جنس فایبرگلاس با کیفیت بالا و ضخامت مناسب و تقویت شده با پلی استر

۴ . مقاوم در برابر اشعه های UV و رطوبت

۶ . سیستم انتقال قدرت از الکتروموتور به فن توسط پولی و یا گیربکس (الکتروموتور این دستگاه ها از نوع فلنج دار و ساخت شرکت های معتبر اروپایی یا ایرانی دمنده با درجه حفاظت IP55 است.)

۷ . اتصال تمامی بدنه و قسمت های مختلف برج توسط پیچ و مهره گالوانیزه

۸ . سطوح خیس شونده یا پکینگ ها از جنس PVC با ضخامت ۳۰۰ تا ۳۵۰ میکرون با گام های متفاوت

۹ . نازل های دستگاه از نوع پلاستیکی و فشار پشت آنها ۳ تا ۵ psi

۱۰ . پوشش حوضچه جمع آوری آب برج خنک کننده با رنگ اپوکسی پوشش به منظور جلوگیری از خوردگی

۱۱ . در صورت درخواست مشتری نصب تجهیزات اضافی مانند اینورتر نمودن موتور الکتریکی ، نصب صداگیر بر روی دستگاه و …

جدول مشخصات فنی :

در جدول زیر ابعاد دستگاه و مشخصات لوله های متصل به آن برای چند مدل از برج های خنک کن شرکت ما ارائه شده است که راهنمایی اولیه برای تخمین حدودی دستگاه مورد نیاز می باشد. مشخصات دقیق هر دستگاه با توجه به شرایط آب و هوایی محل نصب ، نیازهای اساسی هر پروژه و درخواست های مشتری تعیین می شود.

 

دکمه بازگشت به بالا