«شاهنامه» سند هویت فرهنگی ایران است – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرنکار آنلاین محمود شالویی عصر سه شنبه در آئین افتتاحیه همایش بین المللی حکیم ابوالقاسم فردوسی با عنوان «بازشناسی نقش شاهنامه فردوسی در جهان معاصر» با اشاره به پیوند عمیق ادب و حکمت در متون کلاسیک فارسی اظهار کرد: چنان که مولوی با حساسیت فراوان از ادب و معرفت سخن گفته و آن ها را امری مقدس می داند حکیم فردوسی نیز سراسر شاهنامه را با حکمت معرفت و معنویت آمیخته است.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی فردوسی را حکیمی تمام عیار دانست و افزود: شخصیت هایی که فردوسی در شاهنامه می پروراند نه تنها در عرصه حماسه بلکه در حوزه معرفتی نیز الگویی تمام عیار برای انسان امروز هستند. چهره هایی که تجلی انسان کامل به شمار می روند.
وی با اشاره به پیچیدگی های شخصیت رستم در ماجرای سهراب گفت: فردوسی در عین تمجید از شجاعت رستم بر کاستی های عاطفی او نیز انگشت می گذارد؛ این نگاه انتقادی نشان از عمق معرفتی و تربیتی شاهنامه دارد.
شالویی حکمت معرفت و معنویت را سه ستون اصلی اندیشه فردوسی معرفی کرد و تأکید کرد: فردوسی دین مدار و خردورز بود و این دو خصیصه را هرگز از یکدیگر جدا نکرد. در «شاهنامه» هیچ گاه فاصله ای میان عقل و شرع نمی یابیم.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به نقش «شاهنامه» در هویت یابی نسل جوان امروز خواستار بهره گیری از ابزارهای نوین برای معرفی مفاهیم بلند این اثر سترگ شد و گفت: متأسفانه هنوز نتوانسته ایم از امکاناتی چون سینما هنرهای نمایشی و رسانه ها برای ترویج مفاهیم شاهنامه استفاده ای درخور داشته باشیم.
وی در ادامه با اشاره به تجربیات موفق برخی کشورهای پارسی زبان بیان کرد: در برخی از کشورهای پارسی زبان نوجوانان اشعار فردوسی حافظ و سعدی را از حفظ می خوانند شایسته است که در ایران عزیز نیز جوانان ما آشنایی عمیق تر و انس بیشتر با قله های زبان و ادب فارسی پیدا کنند.
شالویی همچنین بر لزوم تلاش مضاعف دستگاه های فرهنگی و آموزشی کشور به ویژه وزارت آموزش و پرورش تأکید کرد و گفت: معرفی مفاخر فرهنگی نباید به نام گذاری خیابان ها و میادین محدود بماند؛ بلکه باید مفاهیم و اندیشه های آنان در زندگی و فکر نسل جوان خاصه از طریق کتب درسی جاری شود.
رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با قدردانی از تلاش های مسئولان فرهنگی خراسان رضوی از جمله اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و استانداری خراسان رضوی شهرداری مشهد دانشگاه ها و به ویژه دکتر جعفر یاحقی استاد زبان و ادبیات فارسی و پژوهشگر برجسته شاهنامه در بسط و گسترش اندیشه حکیم فردوسی اظهار امیدواری کرد که این اهتمام زمینه ساز اقدامات بنیادین تر در آینده باشد.
وی افزود: حکیم ابوالقاسم فردوسی نه تنها شاعر ملی ایران بلکه چراغی فروزان در مسیر هویت یابی فرهنگی ایرانیان است که آثارش باید برای نسل امروز و آینده به زبان ساده گویا و روزآمد تفسیر و تبیین شود.