اهمیت حسابداری در تصمیم‌گیری مدیران شرکت

اهمیت حسابداریو فرایندهای مربوط به آن در تصمیمات مدیریتی بر هیچکس پوشیده نیست. در حقیقت صاحبان مشاغل بزرگ و کوچک به طور روزانه در موقعیت های تصمیم گیری بی شماری قرار می گیرند. این افراد با توجه به داده های مربوط به بخش حسابداری اقدام به تصمیم گیری می کنند.

اطلاعات مربوط به داده های حسابداری در قالب گزارش هایی در اختیار مدیران و صاحبان مشاغل قرار می گیرد و   مثلا  نرم افزار رستوران کمک زیادی به مشاغل می کند. به طور کلی عملکرد کسب و کار مورد نظر مانند حاشیه سود و نحوه استفاده از نیروی کار را مشخص می کنند.

بنابراین صاحبان مشاغل و مدیران برای تصمیم گیری های روزانه از این اطلاعات استفاده می کنند. به همین جهت مشاغل کوچک می توانند از اطلاعات به دست آمده از بخش حسابداری برای بهبود سودآوری و موفقیت کسب و کار، در بازارهای رقابتی استفاده کنند.

از طرفی یکی از مهم ترین خدماتی که توسط حسابداران ارائه می شود، خدمات مشاوره ای آنها است که صاحبان مشاغل می توانند از تجربه این افراد در بخش های مختلف مدیریتی استفاده کنند.

در مقاله پیش رو قصد داریم تا در مورد علل اهمیت حسابداریبر تصمیمات مدیریتی صحبت کرده و اهمیت داده های حسابداری در موفقیت کسب و کارها را مورد ارزیابی قرار دهیم.

محتوای خبر پنهان

تاثیر اهمیت حسابداری در تصمیمات مدیریتی

همانطور که مطرح شد، حسابداری نقش غیرقابل انکاری در تصمیم های مدیریتی دارد اما این نقش را از طریق روش های مختلفی انجام می دهد که در نهایت تجزیه و تحلیل های مربوط به داده ها به عنوان گزارش های حسابداری در اختیار مدیران قرار می گیرد.

در ادامه برخی از فعالیت های حسابداری که بر تصمیمات مدیریتی تاثیر می گذارند را مورد بررسی قرار خواهیم داد:

تجزیه و تحلیل هزینه ها

اطلاعات حاصل از بخش حسابداری، توسط مدیران و صاحبان مشاغل برای تعیین میزان فروش محصولات و نحوه فروش آنها مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال صاحب یک کسب و کار کوچک ممکن است که در مورد بازار فروشی که بر روی آن تمرکز دارد، دچار تردید شود.

برای ارزیابی این تصمیم، مدیر حسابداری می تواند هزینه های مربوط به گزینه های تبلیغاتی مختلف را در اختیار مدیران قرار دهد. این فرایند به عنوان تجزیه و تحلیل های هزینه شناخته می شود و روشی است که در دوره های اولیه آموزش حسابداری تدریس می شود.

از همین فرایند می توان در مورد خطوط تولید نیز استفاده کرد. در واقع بسیاری از مدیران در مورد اضافه کردن خطوط محصول یا قطع عملیات یک خط تولید، ممکن است که دچار سر در گمی شوند. در اینجاست که اهمیت حسابداری و خدمات حسابداری مشخص شده و تجزیه و تحلیل هزینه ها به آنها کمک می کند تا به درستی در مورد این خطوط تولید تصمیم گیری کرده و در نتیجه بهترین رویکرد را برای مدیریت در نظر بگیرند.

تکنیک های هزینه یابی مبتنی بر فعالیت

هنگامی که شرکت تعیین می کند که چه کالایی ها را باید به فروش برسد، تجارت باید مشخص کند که چه کسی محصولات را بفروشد. با استفاده از تکنیک های هزینه یابی مبتنی بر فعالیت، مدیریت کسب و کار می تواند فعالیت های مورد نیاز برای تولید و ارائه خدمات را تعیین کند.

تصمیم در مورد اینکه مشتری های مختلف سودآور هستند یا مشارکت با آن های می تواند برای تجارت ها مفید باشد یا خیر، تصمیمات بسیار مهم هستند که عدم دقت و ناآگاهی در چنین تصمیماتی می تواند تجارت را در وضعیت بحرانی قرار دهد.

در اینجاست که اهمیت حسابداریمشخص شده و گزارش هایی که در این بخش تهیه و تنظیم می شوند، برای تصمیم گیری در مورد فعالیت های آینده شرکت مورد استفاده قرار می گیرد و با تجزیه و تحلیل داده های مبتنی بر حسابداری می توان تعیین کرد که کدام یک از مشتریان سودآور بوده و کدام یک ضرر مالی برای تجارت به همراه داشته اند.

تجزیه و تحلیل های مالی

استفاده اصلی از اطلاعات حسابداری، تهیه اطلاعاتی در مورد تولید است. به عنوان مثال ممکن است که صاحب یک کسب و کار در نظر داشته باشد که یک قطعه مورد نیاز برای تهیه محصول اصلی شرکت را بسازد یا بخرد. چنین فردی می تواند با تجزیه و تحلیل خرید، تعیین کند که کدام انتخاب بهتر است و این امر نشان دهنده اهمیت حسابداری و خدمات حسابداری است.

بنابراین صاحبان مشاغل از تجزیه و تحلیل داده های حاصل از بخش حسابداری، به عنوان عاملی در تصمیم گیری های مهم استفاده می کنند. البته معیارهای غیر مالی دیگری نیز وجود دارد که لازم است تا کسب و کارها در تصمیم گیری های خود آنها را در نظر بگیرند که این موضوع دیگر بخشی از تجزیه و تحلیل نخواهد بود.

استفاده از داده ها و اطلاعات

اطلاعات بدست آمده از بخش حسابداری، چگونگی رشد یک تجارت را نشان می دهد. پیش بینی بودجه و تهیه صورتحساب های مالی تنها چند نمونه از نحوه استفاده از اطلاعات حسابداری برای اخذ تصمیمات مدیریتی است.

با استفاده از این داده ها مدیران و صاحبان مشاغل می توانند تصمیم بگیرند که کدام تصمیمات می تواند آنها را به اهداف مالی نزدیک کند یا این افراد می توانند بحران های به وجود آمده را با تجزیه و تحلیل هوشمند داده های حاصل از حسابداری رفع کنند.

بنابراین هدایت آینده یک شرکت به داده ها و اطلاعات به دست آمده از بخش حسابداری باز می گردد و نقش حسابداری را بر ادامه فعالیت های یک تجارت نشان می دهد.

اهمیت حسابداری در مدیریت تجارت ها

همانطور که پیش تر مطرح شده، حسابداری در تصمیم های مدیریتی نقش مهمی دارد و به مدیران و صاحبان مشاغل کمک می کند تا در مورد مدیریت بخش های مختلف تصمیم گیری کنند.

در ادامه قصد داریم تا نقش حسابداری در مدیریت سازمان ها را مورد ارزیابی قرار دهیم:

کمک به برنامه ریزی برای آینده

حسابداری می تواند به سوالات مختلفی که در هنگام اداره یک تجارت پیش می آید، پاسخ دهد. سوالات مربوط به بخش مدیریت می تواند در زمینه های مختلفی مانند سرمایه گذاری در تجهیزات شرکت، تجدید نظر در بازارهای مقصد، به کارگیری نیروی کار بیشتر و مواردی از این قبیل باشد. حسابداری به مدیریت کمک می کند تا پاسخ این سوالات را با توجه به داده های موجود در تجارت پاسخ داده و از طرفی روند آینده تجارت را پیش بینی می کند.

برای انجام فعالیت های تجاری موفقیت آمیز، برنامه ریزی مناسب بسیار ضروری است. برنامه ریزی در سطوح مختلفی صورت می گیرد که از جمله آنها می توان به برنامه ریزی توسعه، برنامه ریزی فروش، تعیین سود هدف و برنامه ریزی برای وجه نقد و موارد دیگر اشاره کرد.

 کمک در تصمیم گیری های مهم

حسابداری به مدیریت کمک می کند تا در مورد نحوه تهیه مواد اولیه، هزینه و در دسترس بودن این مواد تصمیم گیری کند. از طریق حسابداری بینش های مختلفی در تجارت ایجاد می شود که تصمیم گیری ها در دو سطح عملیاتی و استراتژیک را امکان پذیر می کند. بنابراین می توان دریافت که اهمیت حسابداریدر تصمیمات مدیریتی تا چه حد زیاد است.

پیش بینی جریان نقدی

پیش بینی جریان وجوه و تاثیر گردش پول در تجارت امری ضروری است. شرکت در آینده چه هزینه هایی را متحمل خواهد شد؟ درآمدهای شرکت از کجا بدست می آید و این درآمدها در آینده چگونه خواهند بود؟ حسابداری با طراحی بودجه و نمودارهای روند، اطلاعات لازم برای تخصیص منابع به بخش های مختلف را در اختیار مدیران قرار داده و این افراد می توانند با استفاده از این داده ها تصمیم گیری های لازم را به انجام برسانند.

کمک به درک تفاوت عملکرد

در واقع همواره در تجارت های مختلف بین آنچه پیش بینی شده و آنچه در حقیقت اتفاق افتاده است، تفاوت هایی وجود دارد. حسابداری با استفاده از اصول مربوط به مدیریت برای تحلیل عملیات صورت گرفته و ایجاد واریانس های مثبت و منفی کمک می کند. بنابراین اهمیت حسابداریدر بخش های عملیاتی نیز از این طریق مشخص می شود.

تجزیه و تحلیل نرخ بازده

قبل از شروع پروژه هایی که به سرمایه گذاری های سنگین نیاز دارد، تجارت ها باید نرخ بازده انتظاری را مورد ارزیابی قرار دهند. چنانچه چندین فرصت برای سرمایه گذاری در اختیار صاحبان مشاغل قرار داده شود، تصمیم گیری در مورد انتخاب سودآورترین آنها بسیار سخت خواهد بود.

در اینجاست که اهمیت حسابداریمشخص می شود، و بخش حسابداری تجارت های مختلف می تواند بازده مربوط به سرمایه گذاری های مختلف را مورد ارزیابی قرار داده و بهترین آنها به بخش مدیریتی پیشنهاد داد. از طرفی این بخش می تواند تعیین کند که آیا پروژه در سال های آینده ممکن است که با شکست مواجه شود یا جریان نقدی که این پروژه به همراه خواهد داشت، چگونه است.

اهمیت حسابداری در انگیزه

کارمندان و کارگران برای بهبود عملکرد خود به انگیزه نیاز دارند. پاداش مالی و افزایش حقوق یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد انگیزه در کار است. حسابداری با ارائه اطلاعات مهم در تصمیم گیری مدیریتی برای افزایش حقوق و یا پاداش کارمندان، به مدیران و صاحبان مشاغل برای اخذ بهترین تصمیم کمک می کند.برای انجام این فرایند لازم است که وضعیت مالی کسب و کارها مشخص شده و منافع مالی نیز در نظر گرفته شود.

اهمیت حسابداری در پیش بینی بودجه

پیش بینی و برنامه ریزی بودجه برای موفقیت در هر کسب و کاری امری ضروری است. حسابداری با استفاده از اطلاعات کسب شده از سوابق حسابداری، نحوه هزینه هایی که در گذشته صورت گرفته را مورد ارزیابی قرار می دهد و با توجه به آنچه مدیران یا صاحبان شرکت ها در دوره جدید مالی در نظر دارند، برنامه ریزی برای بودجه را انجام می دهند.

اهمیت حسابداری در ارائه مشاوره های مالی

یک حسابدار با تجربه و کارآمد، مشاوره های لازم برای پیشرفت کسب و کار را به مدیران و صاحبان مشاغل ارائه می کند. در واقع توصیه هایی که حسابداران برای توسعه تجارت به مدیران ارائه می دهد از ارزش بالایی برخوردار است. آینده فعالیت های شرکت را مشخص می کند.

مشاوره حسابداران از این جهت که این افراد با بازارهای رقابتی آشنایی داشته و اطلاعات خوبی از تغییرات اقتصادی و سیاسی کشور دارند، سبب می شود که تصمیمات مدیریتی بر اساس اطلاعات حقیقی صورت گیرد.

اهمیت حسابداری در هماهنگی و تعادل

یکی از اصلی ترین عملکردهای مدیریت، دستیابی به اهداف سازمانی با هماهنگی فعالیت های بخش های مختلف ادارات است. حسابداری به هماهنگی بخش های مختلف کمک کرده و سبب می شود که تمام بخش ها برای دستیابی به اهداف سازمانی در مسیری درست حرکت کنند.

از طرفی حسابداری با تنظیم امور مربوط به خرید و فروش محصولات به تجارت های کمک می کند تا هزینه های صورت گرفته را با درآمد هماهنگ کرده و از این طریق بتوانند بدهی های مالی شرکت ها را پرداخت کنند.

حسابداری در ارتباطات

حسابداری به عنوان بخشی مهم در انتقال اطلاعات از بخشی به بخش دیگر کاربرد دارد. در واقع نخست داده های اصلی از بخش حسابداری به بخش های مدیریتی انتقال پیدا کرده و در نهایت برنامه ریزی های که با تصمیم گیری در امور مختلف، برنامه ریزی شده است، به بخش های ذیربط انتقال پیدا می کند.

از طرفی حسابداری در عصر ارتباطات به عنوان بهترین رسانه ارتباطی برای انتقال اطلاعاتی به مدیریت در رابطه با زمان خرید سهام، هزینه خرید سهام، هزینه فروش سهام و زمان فروش آن است. همچنین حسابداری نقش مهمی در جمع آوری اطلاعات تجاری و مالی برای افراد ذینفع دارد.

در رابطه با اهمیت حسابداریو خدمات حسابداری باید بگوییم که حسابداری اطلاعات مالی و اقتصادی مورد نیاز فرایند مدیریت سازمان ها و شرکت ها را تهیه و به آنها ارائه می دهد. در نهایت مدیریت از این اطلاعات برای تصمیم گیری های مهم تجاری استفاده می کند.

نکته ای که این میان وجود دارد این است که اطلاعات به دست آمده از بخش حسابداری، باید محفوظ مانده و به بیرون از بخش حسابداری و مدیریت درج پیدا نکند. علت این امر نیز آن است که اطلاعات حسابداری می تواند نقاط ضعف و نقاط قوت بخش های مختلف یک تجارت را مشخص کند و افراد سودجو می توانند از این اطلاعات استفاده کرده و در نهایت تجارت مورد نظر را در وضعیت بحرانی قرار دهد.

به همین جهت است که انتخاب کادر حسابداری که مورد اعتماد مدیریت باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است و به مدیریت در تحقق اهداف سازمانی و پیشرفت های شرکتی کمک می کند.

تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۰

زمان مطالعه: 10 دقیقه

دسته‌بندی‌ها :

نویسنده: تحریریه سپیدارسیستم

در گذشته سازمان‌ها و شرکت‌ها گسترش آن‌چنانی نداشتند و امور مالی با خودکار و کاغذ و چرتکه به انجام می‌رسید. امروزه با توجه به گسترش امور مالی سازمان‌ها، تکنولوژی و سیستم مالی پیشرفت کرد بالطبع آن افرادی حاذق با دانش حسابداری روی کار آمدند. می‌توان سیستم اطلاعات مالی را یکی از مهم‌ترین زیرمجموعه‌های سیستم مدیران برای ارتقا و رشد کسب و کارها دانست. یک حسابدار خوب باید بتواند در عین بهره‌گیری از دانش مالی، ادبیات خوبی برای نوشتن صورت‌های حسابداری داشته باشد تا قابل فهم و پربار باشد.

در ادامه مقاله اطلاعاتی درباره تاثیر حسابداری در مدیریت شرکت، اهمیت داده‌ها در تصمیم‌گیری مدیران و برنامه‌ریزی‌های مالی شرکت می‌پردازیم.

به طور کلی حسابداری اطلاعاتی در زمینه جریان‌های مالی، درآمدها، سود و زیان‌ها و مالیات شرکت را دسته‌بندی کرده و در اختیار مدیران سازمان قرار می‌دهد. این موضوع حتی در تاثیر بسزایی دارد ولی در این مقاله رویکرد کسب و کارها را در نظر می‌گیریم. رویکردهای مدیران برای انجام اموری همچون سرمایه‌گذاری، گسترش کسب‌و‌کار یا حتی پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان با توجه به این اطلاعات دریافتی جهت می‌گیرد. به همین دلیل صحت و دقت اطلاعات ارائه شده توسط حسابداران اهمیت بسیار بالایی دارد. حسابداری در سازمان‌ها به دسته‌بندی‌های زیر تقسیم می‌شود:

در ادامه درباره هرکدام از انواع در شرکت‌ها و تاثیرات هرکدام در تصمیم‌گیری مطالبی ارائه می‌دهیم.

حسابداری مدیریتی، سرعت بخشیدن روند پیشرفت سازمان

حسابداری مدیریت با ارائه اطلاعاتی درباره درآمدها، هزینه‌ها و تحلیل فرایندهای مالی شرکت‌های رقیب گزارشاتی به مدیران ارشد و ذی‌نفعان شرکت، به آن‌ها در راستای اخذ تصمیم برای سرمایه‌گذاری و ارتقا شرکت کمک می‌کند. هرچه اطلاعات دقیق‌تر باشند مدیران فرایند هموارتری را برای تصمیم‌گیری طی می‌کنند و اطلاعات غلط موجب عقب ماندن شرکت از مسیر اصلی خود می‌شود.

حسابداری مالی، تضمین کننده استاندارد مالی شرکت

در همه سازمان‌ها و شرکت‌ها امور مالی از مهم‌ترین مواردی به شمار می‌روند که هر مدیری باید به آن توجه داشته باشد. هرچه سازمان و فعالیت‌های آن گسترده‌تر باشند، بالطبع فرایند مالی پیچیده‌تری برای آن‌ها وجود دارد. در حسابداری مالی همه فرایندها و تراکنش‌های مالی اعم از مورد بررسی قرار می‌گیرند تا از استانداردهای قانونی تبعیت شود.

تاثیر حسابداری بر مدیریت داخلی شرکت

همه مدیران باید بر این موضوع واقف باشند که و چه تاثیری بر مدیریت شرکت دارد. حسابداری از واحدهایی است که تاثیر مستقیم بر مدیریت شرکت دارد. در صورتی که گزارشات مالی به درستی ارائه شوند سیستم حقوق و دستمزد، پاداش، سرمایه‌گذاری و انجام پرداخت بدهی‌ها شرکت به شکل صحیح و در زمان معین انجام می‌شود. از موارد دیگر تاثیر حسابداری بر مدیریت داخلی شرکت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

گزارش‌ها باید به دقت و در زمان معین ارائه شوند تا دیدگاه معینی درباره وضعیت مالی شرکت به دست آید.

اهمیت حسابداری در تصمیم‌گیری مدیران شرکت

داده‌های مالی اعم از دارایی، بدهی و صورت سود و زیان از موارد اساسی اهمیت حسابداری در تصمیم‌گیری مدیران شرکت هستند که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند. هم‌چنین حسابداران باید بدانند و با ثبت دقیق گزارش‌های حقوق و دستمزد به کارمندان در دوران بیکاری برای دریافت تسهیلات کمک کنند. در اختیار قرار دادن این اطلاعات برای مدیران باعث می‌شود تا از هرگونه کسری بودجه و مشکلات مالی در آینده جلوگیری شود. می‌توان نتیجه گرفت بهره‌گیری از نیروهای حاذق حسابداری و آموزش صحیح آن‌ها می‌تواند در روند موفقیت مالی شرکت تاثیر بسزایی داشته باشد.

پیوند برآوردهای مالیاتی شرکت‌ها با سیستم حسابداری

هر شخصی که قصد راه‌اندازی کسب و کار را دارد قطعاً در مورد قوانین مالیاتی و الزام رعایت آن‌ها شنیده است. فرقی نمی‌کند کسب و کار و تراکنش‌های مالی در چه اندازه هستند، همه صاحبان مشاغل باید از قوانین تبعیت کنند. یکی از دلایل اساسی اهمیت حسابداری در شرکت‌ها تحلیل میزان سود و زیان شرکت‌ها و برآورد مالیاتی است که شرکت باید به دولت بپردازد. دقت و وقت شناسی تیم حسابداری باعث جلوگیری از بروز ضرر و جریمه‌های مالی می‌شود.

صاحبان مشاغل ضروری است نسبت به زمان‌بندی کارهای تیم حسابداری و دریافت اطلاعات دقیق اهتمام ورزند تا از مشکلات مالیاتی جلوگیری شود. ارائه اظهارنامه مالیاتی از مواردی است که برای همه مشاغل جزو ضروریات در نظر گرفته شده است.

اهمیت حسابداری در تدوین برنامه‌های مالی شرکت

همه کسب و کارهای موفق با برنامه مدون پیشروی کرده‌اند که همین امر باعث شده تا بتوانند جایگاه والایی کسب کنند. این برنامه‌ها شامل مواد متعددی همچون پیش‌بینی جربان نقدینگی، برنامه‌ریزی فروش و تعیین میزان بودجه برای پروژه‌ها است. محاسبه حقوق کارمندان از موارد مهمی است که با استفاده از می‌توان به راحتی در بودجه شرکت مد نظر قرار داد. شرکت‌ها با بهره‌گیری از نیروی حسابدار ماهر می‌توانند برنامه‌ریزی دقیقی برای بودجه و پروژه‌های آتی خود تدوین کنند. برای این موضوع لازم است تا صورت حساب‌های مالی شرکت کاملا شفاف و دقیق مورد بررسی قرار گیرند.

اهمیت حسابدار در عملکرد تجاری شرکت‌ها

حسابدار موظف است گزارش مالی عملکرد شرکت را در بخش‌های فروش، خدمات و بودجه به دقت بررسی و ارائه کند. این گزارش کمک شایانی به مدیران برای تصمیم‌گیری اهداف آتی شرکت می‎کند. هم‌چنین با استفاده از این گزارش‌ها می‌توان تصمیم‌گیری درباره روند استخدام نیروی کار و سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف انجام داد.

بهره‌گیری از سیستم حسابداری، راهی برای ارتقا عملکرد شرکت

در سال‌های اخیر با گسترش کسب و کارها و افزایش تراکنش‌های مالی، نیاز به وجود سیستم حسابداری دقیق به منظور ارائه گزارش‌های بیش از پیش احساس شد. شرکت سپیدار سیستم در سال 1387 با هدف توسعه سیستم حسابداری شرکت‌ها راه‌اندازی شد. نرم افزار حسابداری رایگان این مجموعه باعث شده تا روند محاسبات مالی شرکت‌ها توسعه یابد. در صورتی که از نرم افزار رستوران رایگان سپیدار  استفاده می‌کنید نظرات خود را درباره تجربه کاربری خود بنویسید.

دکمه بازگشت به بالا