تعویض روغن کمپرسور باد یخچالی

یکی از دستگاه هایی است که شاید به عنوان قسمت اصلی و جزء اصلی سیستم تولیدی به حساب نیاید؛ اما به عنوان یکی از مهمترین اجزا یا قلب تپنده دستگاه ها و تجهیزات تولیدی به شمار می آید. در واقع نگهداری و تامین قطعات کمپرسورها به خودی خود نقش مهمی در خصوص بالا بردن راندمان و حفظ دستگاه ها در بهترین حالت دارد. از همین رو نوع پمپ باد و صحت عملکرد بخش های مختلف آن مانند روغن کمپرسور باد، قطعات داخلی و غیره بسیار اهمیت دارد. در ادامه با انواع روغن پمپ باد، آموزش تعویض روغن پمپ باد بیشتر آشنا خواهید شد.

خودرو | صنعت

انتخاب روغن مخصوص کمپرسور باد

همانطور که خودروها برای عملکرد بهینه و صحیح نیازمند روغنی به خصوص و مشخص هستند، کمپرسورهای باد نیز برای ادامه فعالیت نیازمند روغن هستند. استفاده از یک روغن مناسب برای کمپرسور باد مزایای زیادی از جمله افزایش بازده، کاهش مصرف انرژی، کاهش اصطکاک اجزای متحرک، کارکرد روان‌تر و افزایش عمر مفید دستگاه برای کمپرسور باد شما ایجاد خواهد کرد. هرچند همه این‌ موارد در صورتی محقق می‌شوند که از روغن پمپ باد مناسبی برای کمپرسور باد خود استفاده نمایید.

در ادامه قصد داریم تا با ارائه کوتاه از  انواع کمپرسور ها و آشنایی بهتر با آنها نقش روغن کمپرسور باد و تمام سوالات شما رو نسبت به بهترین کمپرسور باد صنعتی برطرف کنیم، با تیم همراه باشید تا انواع کمپرسورها و نقش و ویژگی روغن های مورد نیاز آنها را بشناسید.

خودرو | صنعت

 معرفی کمپرسور بادair compressor

قبل از آشنایی با روغن کمپرسور باد بهتر است با سیستم کلی این دستگاه و وظایف آن آشنا شوید. کمپرسور باد یا به عبارتی متراکم کننده هوا یک دستگاه مکانیکی می باشد، که با کاهش حجم هوا و افزایش فشار آنها، باعث فراهم کردن هوای فشرده مورد نیاز برای مصارف گوناگون می باشد. کمپرسور های باد در بازار انواع مختلف دارند. از جمله کمپرسور های دینامیک که به دو حالت گریز از مرکز و یا محوری وجود دارند.

انواع دیگر کمپرسور ها، کمپرسور های جابجایی مثبت می باشند که در دو گروه دورانی و پیستونی طبقه بندی شده اند. در حوزه کمپرسور های دورانی کمپرسورهای اسکرو، حلقه مایع، اسکرال، دنده ای، روتاری،  می توان اشاره کرد. و در قسمت پیستونی به کمپرسور های دیافراگمی، دو مرحله ای، و تک مرحله ای می‌توان اشاره نمود.

روغن کمپرسور باد چیست؟

به زبان ساده، روغن کمپرسور باد یک روان‌ کننده بخصوص برای جلوگیری از اصطکاک و فرسایش قطعات متحرک می‌باشد. روغن‌ها به دسته‌های مختلفی طبقه بندی می‌شوند. روغن‌ها را می‌توان به دو دسته طبیعی و مصنوعی طبقه بندی کرد و یا آن‌ها را از نظر ویسکوزیته و مواد افزودنی موجود در آن‌ها طبقه بندی نمود. لازم است یاد آوری کنیم که روغن کمپرسور باد با روغن موتور، تفاوت داشته و سولفور و کربن بسیار کمتری از روغن موتور دارد. روغن پمپ باد به غیر از روانکاری سیستم، از مزایای دیگری نیز برخوردار است. در ادامه به بررسی این مزایا پرداخته شده است:

1 – جذب گرما:
روغن کمپرسور باد، بخشی از گرمای تولید شده در کمپرسور را جذب کرده و باعث می‌شود تا کمپرسور در دماهای پایین‌تری فعالیت کند. لازم است بدانید که بازده و عمر کمپرسور باد به شدت تحت تاثیر دمای کاری کمپرسور بوده و با افزایش دمای کمپرسور، بازده و طول عمر آن به شکل زیادی کاهش پیدا می‌کند.

2 – مقاوت در برابر اکسیداسیون:
برخی از ذرات موجود در روغن پمپ باد ضد اکسیداسیون بوده و اکسیداسیون را به تاخیر می‌اندازد.

3 – افزایش طول عمر:
هر تجهیز مکانیکی دارای طول عمر مشخصی است. مهم‌ترین عوامل خرابی تجهیزات مکانیکی، فرسایش و گرما می‌باشند. روغن کمپرسور با کاهش اصطکاک و جذب گرمای کمپرسور باد باعث افزایش طول عمر کمپرسور می‌شود. همچنین استفاده از روغن باعث می‌شود تا کمپرسور باد در شرایط مختلف، عملکرد خوبی از خود نشان داده و روان‌تر کار کند.

4 – حفظ ویسکوزیته در سرما:
اغلب روغن‌ها با کاهش دما ویسکوزیته خود را از دست داده و عملکردشان کاهش پیدا می‌کند. روغن کمپرسور باد بر خلاف سایر روغن‌ها، ویسکوزیته خود را در دماهای مختلف حفظ کرده و از این‌رو عملکرد ثابتی خواهد داشت. این موضوع باعث می‌شود تا به راحتی بتوان از کمپرسور باد در شرایط دمایی مختلف استفاده نمود.

چه کمپرسور هایی از روغن استفاده می کنند؟

به صورت کلی چند مدل مختلف از کمپرسور وجود دارد که نیاز به روغن کاری و روغن دارد. مدل هایی که نیاز به روغن کمپرسور باد دارند به شرح زیر می باشد؛ از جمله کمپرسورهای رفت و برگشتی  یا پیستونی،  مارپیچی یا ، تیغه ای، روتاری و یخچالی نیاز به روغن برای کارکرد خود دارند.

آیا می توان از روغن خودرو به جای روغن پمپ باد استفاده کرد؟

هرگز روغن خودرو نمی‌تواند برای کمپرسور باد به عنوان روغنی مطلوب در نظر گرفته شود؛ چرا؟ دلایل متعددی وجود دارد که روغن‌های دستگاه‌ها و سیستم‌های دیگر نمی‌تواند برای پمپ باد استفاده شود از جمله دلایل  که نمی توان روغن موتور یا هر سیستم دیگری را برای روغن کمپرسور باد استفاده کرد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

ویسکوزیته روغن، میزان رطوبت در روغن، خاصیت روانکاری روغن و حتی  موادی که آن روغن از آن ساخته شده است. توجه داشته باشید که اگر روغن مناسب استفاده نشود، امکان تخریب بخش هایی از قطعات کمپرسور باد و پایین آوردن راندمان کمپرسور و یا حتی سبب از کار افتادن دستگاه میشود. لذا انتخاب دقیق نوع روغن بسیار ضروری و مهم می باشد.

نکته هایی درباره خرید روغن کمپرسور

 از جمله نکته هایی که باید درباره روغن پمپ باد بدانید

  • یکی از موارد این می باشد که برای کمپرسورهای باد پیستونی حتماً باید از روغن vdl100 استفاده کنید.
  • و در مورد کمپرسور های  اسکرو باید از روغن به خصوص خود استفاده کنید.که انواع مختلف این روغن را می توانید در بازار پیدا کنید. و لازم به ذکر است برای کمپرسورهای اسکرو از روغن مخصوص اسکرو با گرید ۶۸ استفاده می گردد زیرا این روغن دارای آنتی فوم یا به عبارتی خاصیت ضد کف دارد.
  • حال اگر شما به جای استفاده از روغن کمپرسور اسکرو ، روغن کمپرسور پیستونی را برای کمپرسور پیستونی استفاده بکنید؛ به دلیل روانگری کمتری که این روغن برخوردار می باشد. امکان دارد که سیستم هواساز را از کار بیندازد و در سیستم آن اختلال ایجاد کند.

روغن کمپرسور هوا را چه زمانی عوض کنیم؟

بهترین زمان ممکن برای تعویض روغن کمپرسور باد زمانی می باشد که در دفترچه کاربری آن به آن اشاره شده است. اما با توجه به نظر متخصصان اگر از کمپرسور هوا به صورت کم استفاده می کنید، هر ۵۰۰ ساعت کارکرد بهتر است که روغن را عوض کنید اما بهترین حالت برای تعویض روغن مراجعه به دفترچه راهنمای دستگاه می باشد.نکته قابل توجه در تعویض روغن کمپرسورهای باد این است که هرچه به دفعات بیشتری روغن دستگاه را تعویض نمایید به افزایش طول عمر مفید کمپرسور هوا کمک خواهید کرد.

چگونه روغن کمپرسور را عوض کنیم؟

  • برای تعویض روغن کمپرسور باد ابتدا باید دستگاه را به  به مدت نیم ساعت روشن کرده،تا روغن گرم شود و این گرم شدن که باعث بالارفتن روان کنندگی روغن می شود. بتواند بهتر به تخلیه روغن کمک کند.
  • با توجه به اینکه انواع کمپرسورها شیوه خاص خود برای خروج روغن و ورود روغن به سیستم دارند، بهتر است که به دفترچه راهنمای کمپرسور مراجعه کنیدعموم کمپرسورها درپوش مخزن روغن را دارا می باشند؛  و با باز کردن این درپوش می توانید روغن را از سیستم خارج کنید.
  • در  قالب کمپرسورهای باد، پیچ تخلیه روغنی وجود دارد؛  این پیچ باید باز گردد روغنهای قدیمی و کثیف از سیستم خارج شوند و  هوا جای آنها را بگیرد.
  • بعد از خروج کامل روغن از دستگاه؛ خروجی روغن را ببندید و اطمینان حاصل کنید که این پیچ بسته است و بعداً برای دستگاه مشکل ایجاد نکند، و سپس روغن را به آرامی و با دقت (روغن مورد نظری که با مشخصات دستگاه شما همخوانی دارد) را داخل دستگاه ریخته،  و اطمینان حاصل کنید که میزان کافی از روغن در دستگاه وجود دارد(با استفاده از نمایشگر روغن که بر روی اکثر پمپ باد ها وجود دارد ،میتوانید میزان مورد نیاز روغن را مشخص کنید) و در انتها درپوش ورودی روغن را محکم ببندید و دستگاه را روشن کنید و مطمئن شوید که پیچ ورودی و قسمت خروج روغن نشتی نداشته باشد.
  • و حتماً بعد از ریختن روغن درون دستگاه مطمئن شوید که میزان کافی از روغن را در دستگاه وارد کردید. برای مطمئن شدن از میزان روغن کافی می توانید به روغن نمای کمپرسور که قابل اندازه گیری و مدرج می باشد نگاه کرده و از این موضوع اطمینان حاصل نمایید.

سوالات متداول 

در این بخش به پاسخ به سوالات پر تکراری که درباره روغن کمپرسور باد مطرح می‌شوند، می‌پردازیم.


  • از چه نوع روغنی برای کمپرسور باد خود استفاده کنیم؟

یکی از متداول‌ترین سوالات این است که از چه روغنی برای کمپرسور باد خود استفاده کنیم؟ کدام روغن برای کمپرسور باد من بهتر است؟
در پاسخ به این سوالات لازم است یادآور شویم که بهترین روغن برای کمپرسور باد شما همان روغنی است که توسط شرکت سازنده معرفی شده‌است. شرکت‌های سازنده کمپرسور باد، روغن‌هایی را که برای کمپرسور باد شما مناسب بوده را معرفی کرده و معمولا اطلاعاتی در خصوص اینکه در صورت موجود نبودن روغن معرفی شده از چه روغن‌هایی استفاده کنید را به شما ارائه می‌کنند.
به یاد داشته باشید که برای حفظ راندمان کمپرسور باد خود و جلوگیری از هرگونه مشکل احتمالی، ملزم هستید تا از روغن‌های معرفی شده توسط شرکت سازنده کمپرسور باد خود استفاده کنید.

استفاده از سایر روغن‌ها مانند روغن موتور به جای روغن‌‌های مخصوص کمپرسور باد می‌تواند عملکرد کمپرسور شما را با مشکل روبرو کرده و باعث ایجاد خرابی درآن شود. همچنین استفاده از روغن‌هایی که برای کمپرسور باد فرموله نشده باشند، باعث از بین رفتن گارانتی کمپرسور باد شما خواهد شد.

آیا همه کمپرسور های باد به روغن نیاز دارند؟

در جواب به این سوال باید گفت که کمپرسورها از نظر روغن به دو نوع کمپرسورهای روغنی و کمپرسورهای اویل فری یا بدون روغن طبقه بندی می‌شوند. کمپرسورهای اویل فری به آن دسته از کمپرسورهای باد گفته می‌شود که نیازی به روغن نداشته و اجزای متحرک آن با پوشش‌های ضد اصطکاکی چون تفلون پوشش‌دهی شده‌اند.

پس تنها کمپرسور های روغنی نیاز به روغن دارند و اگر کمپرسور شما از نوع اویل فری یا همان بدون روغن می‌باشد، احتیاجی به روغن ندارید.

آیا کمپرسور باد یخچالی برای کار من مناسب است؟

کمپرسورهای یخچالی به دلیل بی صدا بودن برای اغلب کارهای کوچک و متوسط جزو بهترین گزینه‌ها می‌باشند. شما می‌توانید به راحتی از پمپ باد یخچالی خود استفاده کنید بدون اینکه کوچک‌ترین مزاحمتی برای همسایگان‌تان بوجود بیاید. همین موضوع باعث شده تا کمپرسورهای یخچالی برای استفاده در خانه‌، مغازه و پاساژ که سر و صدای زیاد مشکل‌ساز است، به یکی از بهترین گزینه‌ها تبدیل شود.

همچنین کمپرسورهای یخچالی به دلیل وزن سبکی که دارند به راحتی قابل حمل هستند. به همین دلیل اگر کسب و کاری دارید که در آن نیاز به جابجایی کمپرسور باد دارید، کمپرسورهای یخچالی بهترین انتخاب ممکن می‌باشند. هرچند فراموش نکنید که اگر مخزن کمپرسور یخچالی شما از یک حدی بزرگتر باشد، حمل و نقل آن نیز به مراتب سخت خواهد شد.

سخن پایانی

همان طور که در مطالب بالا گفته شد کمپرسور باد نوعی دستگاه متراکم کننده هوا می باشد که امروزه در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه در انواع مختلف بدون روغن و روغنی تولید و به بازار عرضه می شوند. روغن کمپرسور باد از مهم ترین تجهیزات آن به شمار می رود. چرا که اگر به اندازه روغن ریخته نشود و یا در محفظه روغن به خوبی بسته نشود و یا روغن از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد، باعث وارد شدن آسیب به کمپرسور هوا می شود. بهتر است برای خرید کمپرسور باد ، انواع آن را شناسایی و از مجموعه ایران پمپ مشاوره بگیرید، سپس روغن کمپرسور خود را با بهترین کیفیت خریداری نمایید.

دکمه بازگشت به بالا