نان یا برنج، کدام بیشتر چاق می‌کند؟

آفتاب‌‌نیوز :

نان‌های سنتی ما یکی از بهترین نان‌هایی است که به لحاظ تغذیه‌ای مورد تایید است، اما باور عموم بر این است که همین نان خوش عطر و طعم که به هیچ ترتیبی نمی‌توانیم از آن بگذریم، باعث افرایش وزن می‌شود. اما آیا واقعا همین طور است؟ خوردن نان باعث افزایش وزن می‌شود یا این تنها یک باور است؟ 

امروز ظاهر نان‌هایی که ما مصرف می‌کنیم خوشایندتر است، اما یک نکته، غیرقابل انکار است و آن این است که آردی که در آسیاب‌های قدیمی ساده تولید می‌شد، می‌توانست نان مفیدتری باشد. یکی از مضرات نان‌های جدید این است که نان سفید مثل دیگر مظاهر دنیای مدرن نقش پر رنگی در بروز چاقی بازی می‌کند. 

آرد سفید چطوری ما را چاق می‌کند؟

یکی از مشکلاتی که نان تهیه شده از آرد تصفیه شده پیش می‌آورد کمبود فیبر است. با تصفیه آرد میزان فیبر موجود در آن کاهش می‌یابد. فیبر می‌تواند روند آزاد شدن مواد قندی طبیعی موجود در نان را آهسته کند. علاوه بر این فیبر موجود در نان سبوسدار موجب می‌شود که روند هضم غذا آرام‌تر شود و در نتیجه ما به مدت بیشتری سیر بمانیم و به دنبال آن کمتر غذا بخوریم. 

نکته دیگر این است که در روش صنعتی تولید آرد، گندم به تکه‌های کوچک‌تر خرد می‌شود و در نتیجه سطح تماس نان با آنزیم‌های گوارشی بدن ما افزایش می‌یابد. به همین دلیل نشاسته موجود در نان با سرعت بیشتری به قند تبدیل می‌شود. لوزالمعده برای مقابله با این افزایش قندخون بیشتر کار می‌کند و انسولین بیشتری آزاد می‌کند تا بتواند قندخون را کاهش دهد.

این افزایش انسولین طی جریاناتی موجب افزایش ذخیره چربی بدن می‌شود. پایان این روند به چاقی، دیابت و بیماری‌های مزمن مربوط به سوخت‌وساز بدن می‌انجامد؛ یعنی بیماری‌هایی که دنیای مدرن ما با آن درگیر است؛ بنابراین آنچه که می‌توانیم توصیه کنیم این است که تا می‌توانید از نان تهیه شده از آرد تصفیه شده یا همان آرد سفید پرهیز کنید تا بتوانید سالم‌تر بمانید و وزنتان را کنترل کنید.

نان یا برنج، کدام بیشتر چاق می‌کند؟

بعضی از مردم فکر می‌کنند که برنج چاق کننده است. بعضی دیگر برخلاف گروه اول فکر می‌کنند که نان از برنج بیشتر ما را چاق می‌کند، اما نکته در این است که ما چه مقدار نان یا برنج مصرف می‌کنیم. نان و برنج هر دو منبع کربوهیدرات هستند. کربوهیدرات‌ها یکی از منابع انرژی ما هستند. ما به ازای هر گرم کربوهیدرات حدود چهار کالری انرژی به دست می‌آوریم. یک تکه متوسط نان سفید حدود ۷۰ کالری دارد.

 این در حالی است که یک دوم فنجام برنج پخته ۱۰۰ کالری به ما انرژی می‌رساند. از طرف دیگر اگر قصد دارید به میزان کالری موجود در نان توجه کنید باید این نکته را مورد توجه قرار دهید که در تهیه بعضی از نان‌ها از روغن هم استفاده می‌شود. این روغن هم، بسته به اینکه چه مقدار از آن در تهیه نان به کار رفته باشد، مقداری کالری دارد؛ بنابراین در اظهار نظر در باره اینکه نان و برنج کدامشان چاق کننده‌تر هستند باید گفت که این مساله بستگی به این دارد که در تهیه نان چه موادی به کار رفته است و همچنین میزان نان یا برنج مصرف شده چه میزان است.

نان سبوسدار

در حال حاضر تعداد نسبتا کمی از ما از نان سبوسدار استفاده می‌کنیم، اما نان سبوس‌دار نقش مهمی در سلامت ما بازی می‌کند. نان گندم کامل که حاوی سبوس گندم است دارای پروتئین، چربی سالم‌تر، ویتامین، آنتی‌اکسیدان و فیبر بیشتری است. نتایج تحقیقات نشان داده است در افرادی که نان سبوسدار مصرف می‌کنند میزان انسولین ناشتا کمتر است و همان طورکه دیدیم میزان انسولین خون با چاقی در ارتباط است.

همچنین مصرف غلات سبوسدار در کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع دو نقش مهمی‌دارد. مصرف مداوم غلات سبوسدار میزان LDL و تری گلیسیرید خون را کاهش می‌دهد و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را تا ۲۶ درصد کم می‌کند. با مصرف غلات سبوسدار احتمال بروز فشار خون بالا هم کاهش می‌یابد. همان طور که دیدیم مصرف نان سبوسدار احتمال ابتلا به چاقی را هم کم می‌کند. ویژگی‌های مثبتی که برای نان سبوس‌دار برشمردیم به چند عامل از جمله وجود فیبر غذایی، ویتامین E، منیزیم و اسیدفولیک ارتباط پیدا می‌کند.

فیبر غذایی، گلوکزخون و ترشح انسولین را کاهش می‌دهد. منیزیم که در گیاهک گندم موجود است هم می‌تواند سطح انسولین را کم کند. همچنین ویتامین E و اسیدفولیک خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می‌دهند.

دکمه بازگشت به بالا