اقتصادی

محصول پرطرفدار جهانی طارم گرفتار کمبود صنایع تبدیلی

اخبار ایران من/زنجان انار با دانه‌های یاقوت مانندش یکی از محصولات باغی است که پاییز میهمان سبد میوه‌های ایرانی‌ها می‌شود. میوه‌ای که در فرهنگ و اعتقادات ایرانیان نیز ریشه دوانده است و طارمی‌ها نیز به‌خوبی آن را می‌شناسند و باغات شهرستان، این روزها شاهد برداشت این محصول ملس است.

ایران جزو بزرگترین تولیدکنندگان انار در دنیا به‌شمار آمده و حدود ۳۰ درصد از انار دنیا توسط باغ‌داران ایرانی تولید می‌شود. این میوه تقریبا خشکی‌پسند از قدیم‌الایام در مناطق مختلف از جمله در شهرستان طارم کشت می‌شود و قدمت برخی درختان به ده‌ها سال می‌رسد که نشان می‌دهد عمر و دوام این میوه بالا بوده و می‌تواند جایگزین خوبی برای ایام کم‌آبی برای برخی مناطق مستعد از جمله طارم باشد. ۱۸۰۰ هکتار از باغات شهرستان طارم به کاشت درختان انار اختصاص یافته است که از این سطح ۱۶۰۰ هکتار بارده محسوب شده و تنها ۲۰۰ هکتار باغات غیر بارده هستند.

انار جزو معدود میوه‌هایی به‌شمار می‌آید که حتی پوست آن هم ارزش دارد و در صنایع رنگ‌سازی از آن بهره برده می‌شود. هر چند طارم زنجان جزو مناطقی است که انار تولید می‎‌کند اما نتوانسته‌ایم از این مزیت خدادادی به نحو احسن بهره ببریم و به‌دلیل مشکلات صنایع بسته‌بندی، صنایع تبدیلی و فرآوری انار، جایگاه واقعی خود را در بازار نداریم و ازسوی دیگر به‌دلیل کمبود صنایع تبدیلی، ضایعات این محصول در منطقه بالا رفته است و از ارزش افزوده این محصول که می‌تواند ارزآوری خوبی برایمان داشته باشد غافل مانده‌ایم.

محصول پرطرفدار جهانی طارم گرفتار کمبود صنایع تبدیلی

این در شرایطی است که بنا به گفته سیروس پناهی کارشناس مسئول باغبانی جهاد کشاورزی شهرستان طارم، عملکر تولید انار در هر هکتار به صورت میانگین ۱۵ تن است که ۸۰ درصد این محصول به صورت تازه خوری در بازارهای داخلی و خارجی مصرف می‌شود. همچنین ۲۰ درصد از محصول انار تولیدی در داخل شهرستان طارم به صورت سنتی برای تهیه رب استفاده می‌شود.

از ارقام مختلف انار کشت شده در داخل شهرستان طارم می‌توان به ملس شیرین، ملس ترش، پوست سیاه، شاه بار، پوست کدویی، ترش جنگلی و ترش محلی اشاره کرد که در متاطق مختلف شهرستان کشت می‌شود. همچنین پیش بینی می‌شود درآمد حاصل از بزداشت انار در سال جاری ۲۰۰ میلیارد تومان باشد و درحال حاصر این محصول با قیمت ۱۲ الی ۱۷ هزار تومان از باغداران خریداری می‌شود.

کمبود صنایع تبدیلی عامل دیگر پیش روی عدم افزایش صادرات انار و فرآورده‌های آن است. انار میوه‌ای است که علاوه بر خاصیت‌های فراوانی که دارد همه اجزای آن قابلیت فرآوری دارد و می‌توان با تبدیل آن به رب انار، اناردانه و کنسانتره ارزش افزوده بیشتری از آن به‌دست آورد. وجود آنتی اکسیدان و دیگر مواد مغذی در آن سبب شده در صنایع آرایشی و دارویی نیز کاربرد فراوانی داشته باشد ضمن اینکه پوست آن نیز در صنایع رنگ‌سازی کاربرد دارد.

محصول پرطرفدار جهانی طارم گرفتار کمبود صنایع تبدیلی

صنایع تبدیلی نسبت عکس با ضایعات محصولات کشاورزی دارد و در حال حاضر نیز در هر استانی که صنایع تبدیلی بیشتری در این بخش دارد، میزان ضایعات آن کمتر است.

تاکید به توجه بیشتر به تولید انار در منطقه‌ای همچون طارم که آب‌وهوای مناسبی دارد بنا به این دلیل است که انار میوه مقاوم به خشکی است. آب‌بری انار از میوه‌هایی مانند سیب و زردآلو کمتر است.

انار ایران محصول پرطرفدار در جهان به شمار می‌رود و بیشترین صادرات انار به کشورهای ارمنستان، امارات، عراق، عمان، ترکمنستان، قطر، آلمان، سوئیس، روسیه، اتریش، هند، فرانسه و پاکستان و کره جنوبی است.

عرضه کردن انارهای برداشت شده کنار جاده نشان می دهد هنوز برنامه مدونی برای این محصول در استان وجود ندارد و باغداران همچنان به سود اندک تازه‌خوری قانع هستند در حالی‌که با اندکی توجه می‌تواند عایدی چندین برابر برای منطقه به ارمغان آورد و چرخ تولید را رونق داد.

انتهای پیام

کارگروه تحریریه اقتصادی

سلام! من یک خبرنگار اقتصادی با تجربه و تحصیلات بالا هستم. به شما تحلیل‌هایی را ارائه می‌دهم که با استفاده از زبانی ساده و قابل فهم، به شما کمک کند تا اطلاعات اقتصادی را بهتر درک کنید و در تصمیمات خود بهتر عمل کنید.
دکمه بازگشت به بالا